söndag..

Ja, jag är nog en lyxlirare...

Eftersom det blev ändrade planer så kunde jag och Chloe åka in till Aix igår kväll! Vi åt sushi och sedan gick vi hem till Dana, där Johanna bor i veckan. Så det blev lite vin där och sedan gick jag och Chloe vidare till en nyöppnad bar och tog ett glas champagne, efter det möttes vi alla upp på The Wohoo, vår "hemmabar". Åhh, alla var verkligen där, haha! Jag älskar Aix, men nu kunde jag också känna att det har inte hänt så mycket på ett halvår, och det är en ganska lite stad...


HAha, Chloe fick smaka sura lösgodisar! Hon var inte så imponerad.

Imorse var jag, Chloe och Christine uppe vid nio och tog en morgonjogg, den ni efter två utekvällar! Fick tyvärr återigen känningar i mitt knä.. Skulle verkligen behöva börja hårdträna nu efter veckor av lathet, sjukdom och ätande, men man blir ju inte så sugen när man får ont varje gång. Jag vet, det finns andra alternativ än jogging, men bref!

Åkte i vilket fall med "min" familj till deras farföräldrars hus i Cassis idag. Det är sjuukt nice, men läget är ju lite spänt med tanke på att farfarn är kvar på sjukhuset, hen verkade dock lite bättre idag, men inget är säkert. Plus att det har varit lite en sådan dag som det känns som familjen tar en förgivet. De är sååå snälla men samtidigt förväntas man bara var närvarande i stort sett hela tiden, på ett sätt som kan bli ganska påfrestande.

Kan dock pigga upp mig själv och alla er med att det har varit 20 grader varmt här idag... Jag var ledig några timmar runt lunch, gick ner till stranden och tog en liten siesta, i lä på klipporna. Var på tok för varmt med jeans såklart, så imorgon blir det förhoppningsvis en repris i bikini! Lovar att bada :)




värme!

Nu verkar det ju som att vädret är fint på många ställen i Europa, men måste bara säga att vädret här är underbart! Strålande sol och +15°, minst!!

I onsdags åt jag lunch hemma, sedan tog jag tåget till Marseille! Jag var ju tvungen att se havet när jag ändå är här. Promenerade omkring lite i hamnen, shoppade och bara njöt! Jag hittade The Notebook, som jag köpte som present till Christine, för jag visste att hon inte hade sett den och hon gillar verkligen kärleksfilmer. Alltså ett måste! Det blev väldigt uppskattat, dock inte lika mycket av Bertrand kanske.. haha! 
Jag och Chloe hade myskväll, drack vin, åt chocklad och kollade på film! Jag har föresten lovat bort Martin till henne. Hon kommer kanske och hälsar på i sommar och ser fram emot att se sitt nya hus! Haha, måste kanske nämna saken för Martin dock..  

 Marseille

I torsdags strosade jag återigen runt i Aix. Jag följde med Chloe och hämtade barnen, och vi passade på att köpe glass! De har ett väldigt bra ställe med typ youghurtglass och så får man ta själv och sedan lägga på frukt, godis och topping, sen betalar man per hg. Konstig att jag inte hittade dit när jag bodde här i åtta månader...



 Aix

Igår åkte vi in till Aix lite tidigare, Chloe letade födelsedagspresent till Christine och sedan åt vi lunch. Jag träffade Shelly och drack kaffe och pratade. Vi sa hej då på ombestämd tid igen, men Paris är ju inte så långt borta och nu vet jag ju att jag kommer tillbaka i vår minst en gång. Nämnde ja föresten att det var så varmt att jag gick i t-shirt, haha, för så var det! Jag tog bussen hem, vi åt sedan gjorde jag mig iordning och åkte in till Aix. Johanna, som också var aupair här förra året, kom nämligen igårkväll för att hälsa på i en vecka. En kväll med det gamla gänget på de gamla ställena helt enkelt... Väckte såklart många minnen och känndes faktiskt "som vanligt", kul var det i vilket fall!

Det blev lite ändrade planer igår, vi skulle ju egentligen åka till Alperna imorse, men farfarn har blivit väldigt sjuk så det blev inställt. Min familj kommer alltså hit idag istället, sen får vi se om vi åker till farföräldrarnas hus i Cassis eller blir kvar här.. Livet som aupair är minst sagt oförutsägbart. Mig spelar det dock inte så stor roll, det är ändå för varmt för att åka skidor nu, för deras stuga är verkligen i de södra Alperna. Och Cassis är ju inte helt fel!


Provence in my ♥

Söndagen tillbringades i lugn och ro hos Shelly, sådär lagom dagenefterettbröllop-häng.

I måndags åkte jag och Chloe in till Aix och träffade Dana, vi var aldrig väldigt nära vänner, men brukade gå ut tillsammans, så eftersom Chloe ändå bestämmt träff var det kul att ses. Vi åt lunch hemma hos henne, hon har numera en lägenhet mitt i Aix med utsikt över takstolarna... nice! Jag följde såklart med Chloe och hämtade kidsen och på kvällen bjöd Christine på tryffelomelett av tryfflar som Ginger hittat! Det trodde man inte när den lilla hårbollen kom i sommras..



Tisdagen hade jag sovmorgon, eller ja, det har jag visst varje dag... De har sånna heltäckande persiener, så det kommer inte in en glimt dagsljus, så min hjärna fattar ingenting och bara fortsätter att somna om. Menmen, jag har ju semester. Åkte i vilket fall med Chloe in till Aix, gick runt där och njöt av det fina värdret och att vara tillbaka en sväng. När Chloe slutat hennes franska tog vi en kaffe, sedan var det dags att hämta barnen.
På kvällen åkte jag in till Aix och åt middag med Megan, Megans kompis Cass, Shelly och Lisa (som vi åkte till Barcelona med). Vi åt fondue och hade trevligt :)







Le mariage

I lördags var jag alltså på min amerikanska vän Megans och hennes kära Adriens bröllop! Det var väldigt fint, såklart! Först gjorde jag mig iordning hos min vän Shelly och sedan åkte vi tillsammans till rådhuset i en liten by utanför Aix. Där hölls själva cermonin. Båda sa ja, ringarna passade, föräldrarna grät och alla var lyckliga!





Vi åkte vidare till ett litet chateau/hotell där festen hölls, väldigt stilrent och bra planerat. Först var det såklart fotografering, sedan aperitif, mingel och champagne. Runt 20.30 var det middag. Efter det mer champagne, bildspel och dans! Det blev en riktig bröllopsfest och det är tydligen så i Frankrike att när det är bröllop får alla göra vad de vill, alltså även föräldrarna dricker och dansar utan att skämmas. Jag sa att så är det alltid i Sverige... hehe!







En variant av fransk bröllpstårta, typ vaniljbullar ihopmonterade med smält socker. De andra två var brudgummens och deras dotter Evas personliga tårtor, som bruden gjort själv. Det är tydligen en amerikansk tradition som ska ge tur. Väldigt goda var de i vilket fall! 

Det var alltså ett väldigt lyckat bröllop! Det var så kul att träffa mina vänner igen, och speciellt att få vara med och dela en så viktig dag tillsammans med Megan.  


Catch up!

Hade en väldigt bra Paris-vecka förra veckan, men hann tyvärr inte skriva om den. Onsdagskvällen var det champions league, och Milan mötte Arsenal. Jag är väl inte sjukt intresserad, men Martin lyckades ändå påverka mig lite åt det hållet i höstas, och man måste ju stödja Zlatan! Så Hanna föreslog att vi skulle gå ut och se matchen, det var tur att vi gjorde, Milan vann med 4-0 och Zlatan briljerade med två assist och ett mål. De flesta fransmännen verkar föredra engelsk fotboll, men där fick de!

Torsdagskvällen blev det som planerat barsurfing! Eller ja, det blev inte så många olika barer, men det spelar inte så stor roll. Det är sällskapet och drinkarna som räknas! Jag hade egentligen tänkt att ta sista tåget hem, var lite trött, skulle upp och jobba och kännde att jag kanske behövde min skönhetssömn inför helgen... men några White russian senare var det plötsligt inte så viktigt längre. Vi hamnade tillslut på en Erasmus-fest! Det var kul, fanns verkligen folk från hela världen! Så det blev första tåget hem istället och hann sova en timme, haha, men det var det värt, som alltid! Som Emy kom fram till så kör vi ju både After- och Before Work..

Fredagen hade jag lite saker kvar att köpa till bröllopet så då var det perfekt att möta upp Emy för vår veckliga falafel! De är verkligen så sjukt goda! Efteråt hittade jag det som fattades och åkte hem för att packa. Det gick såklart inte att skriva ut flygbiljetterna, men det visade sig att det inte alls behövdes, så det var ju lugnt.. Det var kanske här jag kände att det hade varit värt att sova lte mer, men efter att ha pratat lite med min kära familj kunde jag lugna mig, packa och sova.

Lördagen var jag uppe igen vid 04.00, packade det sista och tog mig till flygplatsen, därifrån tog jag mig vidare till Marseille. Jag vet, inte särskilt miljömedvetet att flyga, men jag var ju som vanligt lite sent ute, så flygbiljetterna blev billigare än tåget. Christine hämtade mig på flygplatsen och det känndes så otroligt härligt att vara tillbaka! Solen sken, familjen och Chloe (aupairen som jag lämnade över till) är så gulliga och det var så kul att träffa dem igen, var lite nervös att det skulle kännas konstigt, men det är helt tvärtom, känner mig som hemma :) Åt lunch här med dem och sedan fick jag åka med Chloe till Aix, hon släppte av mig hos min vän Shelly och vi åkte tillsammans till bröllopet! Som ni får höra mer om imorgon... Bon nuit!

virrig helg

Det har varit en minst sagt händelserik helg!

I fredags kväll var jag hemma hos Hanna och vi bakade semlor! Det blev årets första, och de var som vanligt efterlängtade och smakade väldigt bra. Inga skönheter kanske, men deras livstid var bara några minuter, så det var ju inte det viktigaste..



Lördagen var ganska förvirrad.. Jag hade fattat för att jag var ledig på dagen, för jag skulle sitta barnvakt på kvällen, så jag och Emy hade besämt shopping-date ganska tidigt. Jag skyndar mig alltså iväg, och skickar bara ett sms till Marine vart jag är. Då ringer hon och säger att jag egentligen jobbar... Smart Ebba!! Haha, nu var det inga problem, för de skulle bara vara hemma, så jag behövde inte vända hem, men fyy va pinsamt det var! När jag kom hem sa Marine: "Det gör verkligen inget, det är bara bra, det betyder ju att du är väldigt avslappnad här!" Skönt, men gränsen till för avslappnad var lite väl nära där...
Så jag och Emy var i vilket fall och handlade, och inte var som helst, utan på den nyöppnade och därav ända Forever 21 i Paris. Tyvärr har de av någon konstig anledning öppnat den i ett köpcentrum utanför Paris, men vi hittade dit! Jag hittade bl.a. en klänning till bröllopet på lördag!

På kvällen skulle jag som sagt vara barnvakt, och hade därför bjudit in mina vänner hit på tacos. Men på eftermiddagen ramlade Charles och fick ett jack i huvudet, så han fick sy tre stygn, men annars gick det bra. Alltså stannade föräldrarna hemma och jag blev ledig, så i sista stund flyttade vi tacosen till Moa. Hon bor i ett litet, litet rum alldeles nära Eiffeltornet, coolt! Efteråt gick jag, Hanna och Emy ut, men den historian får jag berätta en annan gång.

Igår, efter lite sömn, lunchade jag och Emy på stan, sedan gav vi oss ut på jakt efter IKEA. Haha, det gick inte så bra, vi var nog inte på rätt ställe. Tillslut gav vi upp, åkte tillbaka in till stan och stannade på första, bästa Starbucks. Helgen var fulländad.

lustigt.

Igår liknade barnen mest små monster som bråkade nästan hela dagen... Tjejen och lillkillen alltså, jag trodde inte att det gick att reta varandra så intensivt så länge Men det behövs ju sådana dagar också. Kvällen blev desto roligare, jag och Emy gick på bio! Vi såg The descendants, väldigt hemsk historia, men samtidigt fin, verkligen sevärd!

 

Ikväll var jag ännu mer kulturell och följde med Eric och Paul på teater, det var Le malade imaginere av Molinère. Den riktade sig mest till barn, men var ganska kul och jag förstod en hel del.

Dagens?!
Imorse, innan jag skulle åka iväg till franskan, så pratade jag lite med städerskan, typ som vanligt sa hej, hur är det, blabla.. Sen säger hon plötsligt: "Ebba, är det okej om jag frågar en lite personlig fråga?" "Ehhm, ja det är klart" säger jag, lite orolig. "Joo, vilken storlek har du på dina byxor? Eh, förlåt frågan, men jag själv har gått upp några kilo, så jag måste fråga andra så jag kan jämföra" säger hon då och tittar på sina minimala stickor till ben.. Jag visste inte riktigt vad jag skulle säga, men garvar åt henne och säger att hon inte kan jämföra sig med mig! Hon ser ut som en sån typisk fransk kvinna, benigt smal liksom och är 42 år. Jag säger att jag har 28 på de här jeansen, och vi kommer fram till att det motsvarar väl typ 38, hon kollar på sina ben igen och säger:"Mina lår har blivit så feta, och jag måste ha långa koftor på mig så man inte ser min rumpa!" Jag garvar igen, suckar åt henne och säger att jag tycker synd om er franska kvinnor. Dock undrar jag om detta är något slags tecken, när städerskan använder mig som måttstock för att höja sitt självförtroende så kanske det är dags att börja en drastisk diet?! Om inte annat för att jävlas med henne...

f a l a f e l

Så en ny vecka! Igår var det en väldigt ordinär måndag, förutom att Charles var hemma, för han hade feber i söndags. Men Marine var också hemma så jag var i skolan och så som vanligt. Lekte såklart med Charles och fick min första present, en teckning, haha, en regnbåge målad med vattenfärg. Mycket gulligt, imorse hotade han dock med att ta tillbaka den om jag inte var snäll, så bäst jag passar mig..

Idag åt jag och Emy falafel-lunch på stan! Jag behövde verkligen gjöra något sådant trevligt idag, så återigen gjorde hon min dag. Den godaste falafel jag ätit var det också, och det toppade vi med Starbucks och lite spring ut och in i affärer. När jag kom hem mötes jag av att en vattenkran i trädgården gått sönder, så det sprutade vatten på hela terrassen, städerskan var också här, men vi kunde inte gjöra så mycket. Marine kom hem ganska snart, men lagom när hon skulle krypa under terrassen och vrida av vattnet där, så kom passande nog Paul hem, så eftersom han är mindre blev det hans uppgift. Kan tala om att det var inte helt frivilligt, haha! Det ordnade sig i vilket fall, och nu har vi nästan en isbana i trädgården, till barnens lycka!

Jag blev lite orolig förut att det var fettisdagen idag, men fick sedan från en säker källa höra att det inte är förren den 22:a, phu! En väldigt underdriven högtid enligt min åsikt.

OCH, grattis till min blogg som precis fyllt ett år! Det var alltså ett år sedan jag hade kommit någotsånär tillrätta i mitt lilla rum i Provence, och efter en del om och men började skriva. Det har hänt otroligt mycket sedan dess, ett år är ju ganska lång tid, men ändå känns det som att jag hann med väldigt mycket. Jag lärde mig ofattbart mycket av att vara aupair, inte bara att stryka skjortor, utan om mig själv, om frankrike och om mina medmänniskor. Ett oförglömligt år helt enkelt, och det är ju tack vare den första erfarenheten som jag är här igen. Det känns bra!

snö!

Japp, Paris står lamslaget inför denna otroliga kyla och snö som föll imorse (några minusgrader och tre centimeter snö). Haha, ne jag vet, det händer inte ofta, men jag måste erkänna att jag är glad att vara från ett land där man får uppleva en riktig vinter.

Annars har jag en hyffsat långtråkig söndag.. Läste ut min bok förut och har varit ute en liten sväng, men Emy har lovat att komma sen så jag hoppas hon tar sig hit :) Jag borde verkligen, verkligen öppna mina franskaböcker och läsa på lite, men va faan...  



Huset sett utifrån gatan! Det i mitten alltså.. 


 
Snö i trädgården!



Lördag 4/2

Okej jag vet mitt förra inlägg var lite väl deprimerande, men så blir det när man har så här hemskt mycket tid att tänka. Stackars mig, eller...

Kändes lite bättre i förmiddags, men efter att ha varit ute en sväng kunde jag konstatera att jag är inte ifrom för några större utflykter. Kan ju glädja vissa med att om jag för ganska exakt ett halvår sedan aldrig varit så brun förr, så har jag nu den blekaste nyansen jag sett på länge. Men det passar kanske in i Paris lite bättre, fast så fort antibiotikan är slut ska jag leta på ett solarium, haha det är mycket jag har på listan 'att göra så fort jag blir frisk'! Just nu tänker jag dock njuta lite extra av att faktiskt vara sjuk, det blir jag, Ben och Jerry, samt en (förhoppningsvis) bra film. 

 

Drömmer mig tillbaka till den varma, härliga, långa Provencesommaren!
Har jag nämt att jag ska dit en vecka i februari!? Den 18:e är jag bjuden på min amerikanska vän Megans bröllop! Sedan stannar jag där typ en vecka och sedan blir det troligtvis några dagar i alperna, och efter det skidsemester i sverige :) Men allt är inte bestämmt än, så vi får se..

Hm.

Igårkväll fick jag ont i örat igen, så imorse sa Marine att det var nog, medicin eller doktorn. Hon skickade mina symtom till Christine, alltså min förra aupair-mamma (hon är ju specialist på just detta området). Christine konstaterar att det är öroninflammation och skriver ut medicin åt mig som hon faxar till närmaste apotek, och Marine tar med det på vägen hem. Så två timmar senare har jag påbörjat min antibiotikakur, Marine hade tydligen fått diskuterat lite med apotekaren, för det var inga milda preparat, haha! Hade nog inte fungerat lika smidigt i Sverige. Fast jag aldrig har stoppat i mig så mycket starka piller på samma gång förr (är ju lite rädd för sånt, ni känner säkert till min inställning till läkemedel i stort) så känns det i alla fall bra att ha lite riktig medicin, orkar inte vänta på att det ska bli bättre längre..

Igår såg jag en bättre film än den häromdagen, den heter The Pianist och handlar om en polsk jude som överlever andra världskriget. Otroligt hemsk såklart, men måste ses. Läser en bok på samma tema som heter Och i Wienerwald står träden kvar. Den ger lite mer inblick i Sveriges agerande precis förre och under kriget, och kan verkligen rekommenderas. Frågan man ställer sig om och om igen när man ser och läser detta är ju såklart; hur kunde det ske?! Man säger ju att vi läser och lär oss om det för att vi inte ska göra samma misstag i framtiden, men ändå har det skett upprepade gånger sedan andra världskriget. T.ex. Kambodja, Rwanda och den pågående konflikten i Darfur (som ännu inte anses vara ett folkmord, men man vet att fler än 250000 människor har blivit mördade) I de höga politiska kretsarna är det en alldeles för känslig fråga, men för känslig för vad egentligen? Och vad gör vi, den stora, rika, lyckliga massan för att förbättra? Köper fairtrade, för det har vi ju ändå råd med.. Jag fattar, vi kan inte hjälpa utan att offra oss, och vem vill offra sig när det troligtvis betyder att vi kommer få det lika illa. Jag säger inte att jag är bättre än någon annan eller att jag vet svaret på mina egna frågor, jag säger bara att vi lever i en tragisk värld.
Deprimerande, men vi kan ju skylla på min medicin.  

-9

-9 och en uppfriskande vind, jag stannar nog inne idag... Haha, jag vet att det inte är sååå kallt, dessutom ser det ut att bli ett väldigt vackert solsken, men kan i alla fall skylla på min sjuka och hoppa franskan.

Om ni har sett "The Nightmare before Christmas" vet ni vad jag menade med att vi har kollat på "This is Halloween" Men jag har själv inte sett den, fast jag är bra sugen nu när jag snart kan den här låten flytande på fem språk.. Japp, det är helt enkelt Charles favorit och så fort vi har en stund över vill han se den. Det började med att den är med på Just dance 3, men nu har vi hittat den på franska och det är ju självklart favoriten. Bra för mig, men efter två gånger på franska och två gånger på engelska så kollar vi på tyska (blir lite läskigare då), ryska, japanska, spanska, italienska... ja i stort sett alla vi hittar!  Enjoy!




Han har erkänt att han är lite orolig att monstren finns på riktigt, men annars är han inte rädd säger han..

bihålleinflammation!?

Okej, för alla er nyfikna kan jag nu medela att jag är ganska säker på att det helt enkelt är bihålleinflammation jag har. Jag läste på lite idag, för jag har ju sällan sådana här alvarliga åkommor ;) och det kan gå över av sig självt, men om det blir värre eller inte är bättre efter en vecka får man äta lite pencillin. Men med smärtstillande går dagarna bra, fast man kanske inte är den roligaste att leka med... Så yes Rumbe ikväll blev det ett långt ångbad för huvudet och det kändes mycket bra!

Annars har jag varit barnvakt i förmiddags, Charles och Constanse har ju ingen skola på onsdagar, så vi tog det mest lugnt i förmiddags, de spelade wii och vi lekte lite. Vänta bara, så fort jag mår lite bättre kommer jag bli världsstjärna på Just dance! Vid luchtid kom mormorn hem med Paul, och hon tog istort sett över, så jag var tvungen att dammsuga lite på mitt rum sedan blev det en film. Det blev Scoop av Woody Allen, den verkade lovande med tanke på att det var med Scarlett Johansson, Hugh Jackman och Woody Allen, men var mest lite småtrevlig, haha, och ganska B..  

Så nu sitter jag här och kollar på någon fransk dramaserie, medan jag vet vissa andra som gör sig iordning för drinkar, bhuhu! Men det var ingen fråga om jag skulle med eller inte såklart, kan ju knappt gå ut. Kan inte sluta tänka på vad min kära bror sa till mig i lördags. Vi pratade lite på skype precis innan jag skulla åka hem till Hanna på middag, så sa jag att jag inte borde åka för jag var sjuk, då sa han "är du dum eller, det är klart du ska stanna hemma". "Men det är ju tråkigt" svarade jag, då sa han "så du åker hellre ikväll och sedan troligtvis är sjuk hela veckan!?" TJII fick jag, för jag åkte iaf och blev sjuk hela veckan! Bra där lillefjant..

Men TV på rummet har jag i vilket fall, lyyyx! :)

RSS 2.0